Halaman

Rabu, September 19, 2012

Biskut Dahlia

Resepi nie diambil kat blog kakjee@fauziah samad.... serius..mmg sedap biskut nie..... mari kite tengok bahan2nyer......

300 gms butter
160 gms gula ising
2 biji kuning telur
esen vanilla
240 gms tepung gandum
100 gms tepung jagung
100 gms tepung kastad
ceri merah & hijau

Cara:

Butter dicampur dengan gula ising....sebatikan@ kacaulaaa...pastikan butter diletakkan pd suhu bilik. masukkan kuning telur dan esen vanilla.....kacau.....xyah pukul2 yerr.....kemudian masukkan tepung sedikit...demi sedikit......(ikut je sukatan nie...xyah tambah2...pasti jadi).. pastikan doh boleh dibentuk menjadi bunga dahlia.....
Bakar pada suhu 160 darjah celsius..selama 25 minit....(pakai oven kecik jer).... ok......jadik....beres....
Sape xcube rugi...sbb mmg sedappppppppppppppp..............







nie la hasil yg first time buat.....sebelah tu choc chip....




Yg nie copy je la malas nak tulis....

CHOCOLATE CHIPS COOKIES
Resepi Asal /Diilhamkan :  Nadz@SmallKitchen
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld
dicubarasa oleh : juju

BAHAN-BAHAN
  • 125 gm butter + 100 gm majerin ( marjerin kugantikan ngan cream cheese....)
  • 180 gm gula - gula kastor atau gula perang atau kombinasi keduanya
  • 1 biji telur
  • 1 tsp asen vanilla
  • 250 gm tepung gandum  *
  • 100 gm tepung kastad  *
  • 3/4 tsp soda bikarbonat  *
  • 5 gm serbuk koko  *.......... (* ayak bersama)
  • 200 gm coklat chips
  • 100 gm badam cincang - boleh je kalau nak guna walnut atau kekacang lain ( ku guna macadamia nut...)
CARA-CARA PENYEDIANNYA
  • Campurkan coklat chips dan badam cincang ( ku guna macadamia cincang..)ke dalam bahan ayak. Ketepikan.
  • Pukul butter, majerin (ku guna cream cheese...) dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur serta asen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  • Masukkan 1/2 bahan ayak dan gaul dengan senduk kayu atau spatula. Masukkan pula lebihan bahan ayak tadi dan gaul lagi biar sebati.
  • Sudukan ke dalam loyang yang dilapik kertas minyak.
  • Bakar dalam oven yang dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan: