Halaman

Rabu, Februari 20, 2013

SAMBAL TEMPOYAK HIJAU DGN JERUK PETAI


20 biji cili hijau*
10 biji cili api*
2 senduk tempoyak
5 ulas bwg putih*
1 biji bwg besar (potong dadu)
petai jeruk
daun kunyit
1 btg serai
garam
gula
minyak



Cara2:

1. Kisar bahan2 yang bertanda* dan tumiskan ia hingga agak2 garing @ sampai msk cili2 tu yer...
2. Masukkan tempoyak , jeruk petai dan bawang besar
3. Masuk garam dan gula....gula untuk beri sedikit manis...ye la yempoyak kalau lama2 tu dah masam so  beri dia manis...rase mcm tempoyak baru kan...
4. Dah masak boleh la angkat n hidang....



resepi ni khas untuk 5-6 org...makan..jadi juju mkn ber 2 je....ni kena simpan la dlm ais box ..boleh makan esok lak...


semalam sayur kobis je wat ulam cicah sambal ni...

Tiada ulasan: