Halaman

Rabu, Julai 18, 2012

Apam


Assalamualaikum....& Salam Satu Malaysia.......
2 @ 3 hari lagi bakal menjelang ramadhan al-mubarak 1433 hijrah...moga umur panjang dan dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurnanya...ok...ok..ok......yang sebenarnye xde la ape cite pun...cumaa citenye...pasal percubaan resepi je la....biaselaa budak2 bru belajar menjinakkan diri dgn masakan2 ni...mcm budak tadika laa..buat2 tp hasil xdela mcm tuannye resepi nihh....resepi nih..juju tgok kat che mat gebu...n tun telani..jd same...so juju try laaa 2x buat cuma beza 1 pakai santan segera..n 1 lg pakai santan segar....tp yg best lagi santan segar la...tuii x tipuu....xcaye try ok....sejujur-jujurnya la..biarla kite ikut 99% resepi yg diberi..(nie utk org yg buta masak ok..yg teror xpe) sbb takot jadi lain n rase lain uhuhhu.......ok tgok je la gambar juju wat.......
 APAM MARMAR @ APAM INDON 

huihhh tgl suku jer??? sape mengerjakannyer???....apam pun xbape lawa...sbb kite xpandai...bolehlakann...


Apam Marmar@apam Indon
Sumber: CMG punyer ...pastu kak tun telani try.....

pastu try test oleh : juju (resepi ni main copy paste je mtk halal ye cmg n tt)

Apam Marmar
Sumber: CMG@myr

Bahan2 (juju pakai loyang7x7" je)
  • 250 g tepung berserbuk penaik 
  • 200 ml santan segar 
  • 200 g gula halus
  • 2 biji telur Gred A
  • 1 camca teh vanila esen
  • 1 camca makan ovallate- guna yg ada tanda halal, ye
  • Secubit garam
  • Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara2:
  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu tau
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam loyang yg telah disapukan dgn mentega, bubuh yg tanpa warna , warna merah dan hijau secara berselang seli.( yg ni ikut suka memasing la ) 
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali..(yg nie juju xbuat yer)  Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong
Selamat Mencuba....Cube jgn X Cube huhuhu

Tiada ulasan: