Halaman

Rabu, Januari 23, 2013


Harini ummi juju xde keje sgt d opis so...ngulor bnyk...dari xde keje tu baik laaa update blog kan....msk dah mcm2 try tp xambil gambar...so ni nak update mane yg ade je la

APAM LABU (cmg)
BAHAN "A" :-)


3 camca besar tepung gandum
2 camca teh instant yeast
1 camca teh gula kastor
3 camca besar air suam

BAHAN "B" :-)

240 gram labu manis, kukus atau rebus dan lecek halus
150 gram gula kastor
1 biji telur
150 ml pati santan
1 camca teh esen vanilla (mat tambah) + juju pun tambah gakss

BAHAN "C" :-)

200 gram tepung gandum
1 camca teh Double-Acting baking powder

Kelapa parut putih secukupnya dan sedikit garam, gaul rata dan kukus sekejap.




tanpa kaler ye ni mmg kaler labu yg kuning shantekk nii
dan yg nie untuk djual  pd hari sabtu dan aha aje.....(jual untuk hobi sbb saje nak nyebokkan akak juju je dia meniaga nasi lemak..n lauk pauk cuma kuih xde...so juju la yg beri meriahkan meja dia huuhu..


CARA MEMBUATNYA :-)


1.Satukan semua bahan A kacau rata dan biarkan 10 minit. Kemudian masukkan semua bahan B, kacau hingga sebati. Tambah bahan C, gaul hingga tidak berbintil2. Tutup mangkuk dengan plastik cling dan perap 1 jam (atau bungkus mangkuk tadi dengan plastik bersih).

2.Panaskan kukusan, sediakan acuan yang anda suka, sapu sedikit minyak atau alas acuan tadi dengan paper cup. Sudukan 3/4 penuh acuan apam (kalau dulu bancuhan tadi). Buat hingga siap dan kukus atas air menggelegak selama 15 - 18 minit, jika guna acuan kecil2.

3.Biar sejuk sekejap, keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama kelapa parut. Sesuai untuk minum petang atau sarapan. Makan tanpa kelapa juga sedap....Selamat mencuba!!..

copy je cmg nye resepi ..minta halal yee...ni kes malas taip hahahahaaa







Tiada ulasan: