Halaman

Selasa, Januari 29, 2013


Sardin Roll

Roti Gardenia
Sardin Makerel (buang tulangnya)
Serbuk Roti


Cili Kisar Bawang Besar (potong dadu)
Bawang Putih
Limau Kasturi
Telor 2 Biji (A)
Minyak



Cara:

Inti Sardin

1. Hancurkan ikan sardin serta kuahnya hendaklah diasingkan terlebih dahulu.

2. panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau atau kekuningan.

3. Masukkan cili kisar ..masakkan hingga garing sedikit..

4. Masukkan garam, gula dan jus limau kasturi ..ikut citarasa masing2 yerrr..nak manis sket ke nak masin ke..atau nak masam ke...

ok lepas da masak kita .....

5.  Gelekkan roti bagi sampai nipis2 ye ni sbb minyak xakan meresap cepat yeaa...

6. Pecahkan telor dan pukul dan boleh tambah sedikit tepung untuk pekatkan isi telor ni...(sebagai gam yeaa)

7. OK so letakkan roti dan sudukan isi sardin yg telah masak tadi dan gulungkan kemas2

8. Celupkan  kedalam telor n celupkan pula dalam serbuk roti....nak sedap serbuk roti tu biar penuhkan pemukaan roti yea...

9. Boleh la goreng ( minyak nak banyak yea.....biar tenggelam roti) ok goreng sampai kekuningan dan angkat.....sesuai dimakan waktu pagi n minum petang...

Selamat mencuba...





Resepi ni diambil di dalam majalah (xingat laaa nanti kite refer blk yea)

Tiada ulasan: